Rött kött och diabetes

Nyligen har en studie publicerats i den välrenommerade medicinska tidskriften The Lancet. Studien undersöker sambandet mellan konsumtion av rött processat eller icke processat kött och diabetes typ 2. Den fann att ökad konsumtion av kött är associerat med högre förekomst av diabetes typ 2 (1). Forskarna konstaterar att deras resultat ligger i linje med nuvarande rekommendationer att minska konsumtionen av rött kött (2). Studien baseras på 31 kohorter inom InterConnect projektet och täcker därför flera regioner runt om i världen. Nästan 2 miljoner vuxna utan diabetes vid början av studien inkluderades och mer än 100.000 fall av diabetes identifierades under uppföljningen. Det stora antalet deltagare, den geografiska mångfalden och en enhetlig analysmetod betraktas som styrkor i denna undersökning (1).

Typ av studie avgör resultatet

Följande exempel börjar väl bli tjatigt, men det kanske fortfarande finns en och annan som inte hört talas om det: Det finns en korrelation mellan glassförsäljning och drunkningsolyckor. Det betyder inte att glassätande orsakar drunkningsolyckor. Både glassförsäljningen och drunkningsolyckorna ökar på grund av en tredje faktor: varmare väder. Det varma vädret gör att fler människor köper glass och fler badar, vilket ökar risken för drunkningsolyckor. Samma sak gäller exempelvis rött kött och cancer. Samma sak gäller förmodligen fett och hjärt- kärlsjukdomar och samma sak gäller förmodligen salt och högt blodtryck.


Undersökningen från The Lancet är baserad på självrapportering, vilket är vanligt i epidemiologiska studier, vilket gör att det finns stor risk för felaktigheter i de kostdata som ligger till grund för studien. Det positiva sambandet som observerades var starkare i vissa delar av världen, exempelvis Nordamerika och Europa, medan det på andra håll endast sågs ett litet samband. Som ni förstår är detta viktiga svagheter att ta i beaktande när vi läser studier av detta slag. Läser vi dessutom om studier i tidningar och media så kommer vi absolut inte att få ta del av det kritiska perspektivet. Då är det nämligen inte vetenskap som levereras utan en journalistisk produkt som inte nödvändigtvis återspeglar den rätta bilden.

Resultatet är inte konsekvent

Enligt en systematisk översiktsartikel och metaanalys av randomiserade kontrollerade studier (RCTs), i European Journal of Clinical Nutrition, undersöktes effekten av rött kött på riskfaktorer för diabetes (3). Studien följde PRISMA-riktlinjerna och inkluderade endast så kallade RCTs, vilket stärker resultatens trovärdighet. Genom att slumpmässigt fördela deltagare till en interventionsgrupp och en kontrollgrupp minimeras risken för bias och confounders (störfaktorer), vilket ger en mer rättvis jämförelse. Jämförelsen med en kontrollgrupp som inte får interventionen ger en tydlig bild av vad som faktiskt orsakar en eventuell effekt så därför är RCT den typ av studie som är bäst lämpad när det gäller att påvisa kausalitet, alltså orsakssamband. Nog om det, vad kom studien fram till? Jo, studien fann inga signifikanta effekter av rött kött på insulinkänslighet, insulinresistens, fastande glukos, fastande insulin, eller HbA1c (ett mått på långvariga glukosnivåer). Detta innebär att rött kött inte verkar ha en tydlig påverkan på de flesta glykemi- och insulinrelaterade riskfaktorer för diabetes typ 2.

Den tredje faktorn

Låt oss tänka efter. Är det logiskt att kött ökar risken för diabetes? Det första jag kommer att tänka på är att det inte är logiskt eftersom vi idag äter en betydligt mindre andel animalier och därmed rött kött än vad våra tidiga förfäder gjorde (4). Så om kött tenderar att öka risken för diabetes typ 2 borde sjukdomen ha förekommit i alla tider, vilket den inte gjort.

En annan viktig tanke att beakta är förekomsten av nitrit i kött. Nitrit fungerar som ett konserveringsmedel genom att hämma tillväxten av skadliga bakterier, som till exempel Clostridium botulinum, som kan orsaka matförgiftning och botulism. Nitrit bidrar också till att ge köttprodukter en rödaktig färg och en karakteristisk smak som många förknippar med charkuterier, såsom bacon och korv. Det hjälper alltså till att bevara köttets färg och smak under lagring. Nitrit, som efter konsumtion omvandlas till nitrosamin i magen, är förknippat med diabetes och kan utgöra en potentiell länk mellan kött och diabetes (5). Det beror på att nitrit och nitrosamin tros vara toxiska för de insulinproducerande betacellerna och möjligen skadliga för insulinets signalvägar. Det här skulle då betyda att det inte är köttet i sig som är problemet utan de tillsatser som används i framförallt processat kött. Om vi återgår till studien i The Lancet, så kunde forskarna notera att sambandet mellan köttkonsumtion och diabetes plötsligt försvagades om man tittar på oprocessat kött.

Per Almquist
Hälsovetare Biovetenskap


Referenser

  1. Li, C., Bishop, T. R. P., Imamura, F., Sharp, S. J., Pearce, M., Brage, S., Ong, K. K., Ahsan, H., Bes-Rastrollo, M., Beulens, J. W. J., den Braver, N., Byberg, L., Canhada, S., Chen, Z., Chung, H. F., Cortés-Valencia, A., Djousse, L., Drouin-Chartier, J. P., Du, H., Du, S., … Wareham, N. J. (2024). Meat consumption and incident type 2 diabetes: an individual-participant federated meta-analysis of 1·97 million adults with 100 000 incident cases from 31 cohorts in 20 countries. The lancet. Diabetes & endocrinology, 12(9), 619–630. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(24)00179-7 

  2. Tegmark Wisell, K. and Sohlström, A. (2024). En hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion Återredovisning av regeringsuppdrag. [online] Folkhälsomyndigheten & Livsmedelsverket. Åtkoms: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/587bca1720974b9a99b5f056d6241c78/hallbar-halsosam-livsmedelkonsumtion-aterrapportering.pdf.

  3. Sanders, L. M., Wilcox, M. L., & Maki, K. C. (2023). Red meat consumption and risk factors for type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European journal of clinical nutrition, 77(2), 156–165. https://doi.org/10.1038/s41430-022-01150-1 

  4. Gluckman, P.D., Beedle, A., Hanson, M.A., Tatjana Buklijas, Low, F. and Oxford University Press (2016). Principles of evolutionary medicine. Oxford: Oxford University Press.
  5. Nguyen, N. N., Tran, L. T. D., Ho, N. D. K., Huynh, L. B. P., Nguyen, H. S., & Chen, Y. C. (2023). Dietary nitrate, nitrite, and nitrosamine in association with diabetes: a systematic review and meta-analysis. Nutrition reviews, nuad148. Advance online publication. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuad148