Socker och akne
Ursprungligen publicerad: 2023-06-12
I en randomiserad prövning, publicerad i år, testade forskare en låg-glykemisk diet på latinamerikanska män i åldern 18 - 25 år. Personerna som deltog i studien hade måttlig inflammatorisk akne, men i övrigt metabolt friska (om du frågar mig anser jag att vissa av dessa män hade mycket svr akne av bilderna att döma). Dermatologerna som bedömde männens hud var blindade för studien. Båda grupper fick även konventionell aknebehandling. Efter 12 veckor jämfördes grupperna och männen med låg-glykemisk diet hade en mindre inflammerad hud och färre finnar jämfört med kontrollgruppen. Skillnaden var signifikant, det vill säga skillnaden kan inte förklaras som ett resultat av slumpen. Så ja, det finns absolut skäl att tro att socker ökar förekomsten av akne.
Förklaringen ligger i att en kost med hög glykemisk belastning (kost som höjer blodsockret), ökar utsöndring av insulin. Insulin stimulerar levern att bilda en tillväxtfaktor kallad IGF-1 (insulin-like growth factor-1). IGF-1 i sin tur är med och bidrar till ökad förekomst av finnar. Så om du någon gång tänkt att choklad ger dig finnar så har du förmodligen tänkt helt rätt. Om det finns några andra komponenter i choklad som ökar antalet finnar vet jag inte, men socker brukar som regel ingå i choklad och är således en bidragande anledning till det ökade antalet finnar i ansiktet.
Forskarna avslutar, så som de oftast gör, med att konstatera att det behövs mer forskning på området. Men medan vi väntar på det, så finns det inget att förlora på att rensa ut socker och annat som höjer blodsockret till skyarna. Men kom ihåg, det verkar inte vara någon quick-fix, aktuell studie pågick i 12 veckor, så ha tålamod.
Per Almquist
Hälsovetare biomedicin
Referenser
- Morales-Sánchez, M. A., Camacho-Rosas, L. H., García-Becerril, I., & Peralta-Pedrero, M. L. (2023). Effect of adding a low glycemic load and index diet over 12 weeks in the treatment of moderate acne: a randomized controlled trial. International journal of dermatology, 62(1), e39–e42. https://doi.org/10.1111/ijd.16418